Какво да правя при прилошаване?

Какво да правя при прилошаване?

На всекиго може да се случи да му прилошее и дори за загуби съзнание. По данни на лекарите между 30 и 50 процента от хората поне веднъж в живота си са усещали прилошаване или причерняване, като при част от тях причерняването завършва с временна загуба на съзнание.

Прилошаването може да е предизвикано от най-различни причини, като обикновено се дължи на намаляване на кръвното налягане, а оттам и до намаляване на доставянето на кислород в мозъка.

Едни от първите предвестници на прилошаването са тъмните кръгове, които сякаш плуват пред очите. Появата на гадене или световъртеж, както и избиването на студена пот ясно подсказват, че човек е на път да изгуби съзнание.

Ако вие или ваш близък усети такива симптоми, първото, което трябва да направи, е да легне на земята. Загубата на съзнание винаги се свързва и със загуба на мускулен тонус, затова е препоръчително да легнете, преди да сте рухнали на земята.

Не се препоръчва лягането на креват, защото прилошаването и загубата на съзнание могат да бъдат свързани и с появата на конвулсии на крайниците, които да доведат до падане от кревата и допълнителни травми.

Обикновено лягането на земята и лекото повдигане на краката води до бързо отшумяване на прилошаването. Това се дължи на нахлуването на повече кръв в мозъка и възстановяване на нормалното му кръвоснабдяване.

Препоръчително е човекът, на когото му е прилошало, да не бърза да става и да остане в легнало положение, обърнат на една страна, до появата на лекар.

При прилошаване, съпроводено с припадане, е необходимо да се потърси лекарска помощ, защото внезапното прилошаване може да е симптом на сърдечна недостатъчност.

Разбира се, прилошаването може да е предизвикано и от банално спадане на кръвното налягане и сближаване на границите на кръвното, но при всички случаи трябва да се потърси лекарска помощ.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати