Как се събужда човек от кома?

Как се събужда човек от кома?

Комата е състояние на безсъзнание, в което човек не реагира на гласове, звуци, болка, въобще никакви външни стимули. И въпреки че човек прилича на заспал, комата няма нищо общо със съня.

В състояние на кома човешкият мозък се намира в онази крайна степен на бдителност, която едвам мъждука, самият мозък функционира само колкото да поддържа основните жизнени функции. Но всякакви съзнателни и когнитивни функции отсъстват.

В зависимост от степента на безсъзнание, в която пациентът се намира, има дълбока кома, обикновена кома, както и повърхностна кома. Разбира се, има и медикаментозна, изкуствено създадена от лекарите кома.

Обичайно по-леките степени на кома траят от 1 до 3 седмици, като с подходяща рехабилитация и лечение болните постепенно идват на себе си.

Как става това, как се събужда човек от кома?

Обикновено комата е предизвикана от мозъчна травма и с нейното благополучно отшумяване, мозъкът се възстановява и постепенно възстановява и функциите си.

Първоначално пациентът отваря очи за няколко минути на ден, после да по няколко часа, като съзнателният период се удължава с всеки изминат ден.

За извеждане от кома и възстановяване се използват както специални медикаменти, така и рехабилитация, като не бива да се омаловажават емоционалните стимули, като контактът с близките.

Ако уврежданията на мозъка обаче са били твърде големи коматозното състояние може да се задържи повече, като с течение на времето може да се очаква някои основни функции на мозъка да се възстановят, но прогнозата за пълно възстановяване не е добра.

Пациентите могат да изпаднат и в т.нар. състояние на будна кома, при което очите са отворени, но всякакви други реакции липсват. Този вид кома се наблюдава при пациенти, при които е увреден предният дял на мозъка. Излизането им от кома може да стане след постоянна рехабилитация и специални грижи.

Дълбоката кома, в която някои пациенти изпадат, може да продължи с месеци, в някои случаи с години. Колкото повече време минава, толкова по-малки са шансовете на болния за излезе от кома. Но има и медицински чудеса, при които дори след години болният спонтанно излиза от кома.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати