ezine.bg»Съвети»Какво се прави при изкълчено коляно?

Какво се прави при изкълчено коляно?

Какво се прави при изкълчено коляно?

Травмите са част от ежедневието ни. Колкото и да се стараем да се пазим паданията, изкълчванията и навяхвания на различни стави са възможни във всяка една ситуация и при хората от всички възрасти.

Важно е да се прави разлика между навяхване, изкълчване и разтягане на коляното, защото те се третират по различен начин.

Травматичното изкълчване на коляното се среща изключително рядко, като това се обяснява съ сравнително здравия свързочен апарат на коляната става. Едва при 1 процент от всички травми при хората на възраст от 25-60 години се наблюдава навяхване и разтягане на ставите и ставните връзки, като при децата и младежите този процент е дори още по-нисък.

Зад термина луксация или изкълчване се крие разместване на ставните повърхностни, което става внезапно под въздействието на бързо действаща външна сила.

При луксацията се наблюдава също така разкъсване на ставната торбичка, изливане на кръв и спазъм, който фиксира тялото в даденото положение. При коляното това се наблюдава най-често от удар в гората една трета на подбедрицата при сгънато бедро.

При това положение големият пищял може да се измести и в този случай се наблюдават предни, задни или странични изкълчвания на коляното. При изкълчването се наблюдават и разкъсване на кръстосаните връзки на коляното, като при травмата може да се засегне и менискусът.

Въпросът е какво се прави при изкълчено коляно ако имаме малшанса да ни се случи на нас или на наш близък.

Дали става дума за обикновено навяхване или се касае за изкълчване може най-точно да се установи с помощта на рентгеново изкълчване. И докато при навяхване лечението е значително по-лесно, то при изкълчване е задължително да потърсите незабавна лекарска помощ.

При изкълчено коляно ставата трябва незабавно да се намести от специалист ортопед. В противен случай има опасност от засягане на съдово-нервният сноп и дори гангрена на крака. Наместването се осъществява задължително под пълна анестезия (пълна упойка).

След това изкълченото коляно се поставя в гипсов крачол, която трябва да се носи поне 2 до 3 месеца. След това е препоръчително да се проведе балнеолечение и физикална терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати