ezine.bg»Съвети»Какво се пие срещу сърбеж от ухапване от дървеници?

Какво се пие срещу сърбеж от ухапване от дървеници?

MarianeMariane
Джедай
143276390
Какво се пие срещу сърбеж от ухапване от дървеници?

Живеем на планетата на насекомите. Само в световен мащаб има над 50 000 вида буболечки, а у нас благоприятни условия за развитие има за над 1000 вида. Затова не е никак чудно, че навсякъсе около нас има всякакви по форма и вид насекоми.

Дървениците са безкрили, плоски насекоми, които разчитат на хората, за да се хранят и да се придвижват от едно място на друго. Любимата им храна е човешката кръв или животинската.

Има хора, които по никакъв начин не реагират на ухапвания от дървеници, но има и такива, при които след ухапването кожата се зачервява и подува, появават се малки пъпки с тъмночервен център.

Обикновено обичайната реакция към ухапването от дървеници не предполага да посетите лекар, защото зачервяването и сърбежът, който върви с него, отшумяват за 1-2 дни.

Но има хора, чиито организъм реагира по-бурно на ухапванията от дървеници и те усещат почти непоносим сърбеж.

Ако сте нямате възможност веднага да посетите личния си лекар, има няколко неща, които може да направите, за да успокоите сърбежа, предизвикан от дървеници.

На първо място измийте зачервената кожа с мек бебешки сапун, подсушете с чиста кърпа и дезинфекцирайте с памуче, потопено в спирт.

Ако сърбежът се засилва, опитайте се да охладите ухапаното място със студени компреси или го третирайте с антисептични кремове и мазила, каквито се предлагат в аптечната мрежа.

Твърде бурната реакция към ухапването от дървеници може да е симптом на алергична реакция, затова е подходящо да се приеме вътрешно и да се приложи външно антихистаминов препарат - крем за кожата и таблетки или сироп за пиене.

Препоръчително е лекарствените препарати и кремове да ви бъдат предписани от лекар или в краен случай да се консултиране с фармацевт.

В случай, чеухапаното от дървеници място покаже признаци на възпаление, обърнете се към лекар, който може да ви предпише мехлем с антибиотици и кортикостероиди за овладяване на инфекцията.

Успокояването на ухапаното от дървеници може да стане и с помощта на народната медицина.

Благоприятно е въздействието на студен компрес на зелен или черен чай. Може да третирате ухапаното място със сок от алое или да наложите студен компрес, потопен в разтвор на вода и оцет в съотношение 1:1.

Отлично средство за лечение на сърбеж от ухапване от дървеници е паста от сода за хляб и вода или компрес от листа на живовляк, глухарче или пелин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати