Как да изплетем кошница?

Как да изплетем кошница?

Кошниците са един от най-използваните, модни и лесни за изработване модни аксесоари, които трябва да присъстват във всеки дом. Независимо дали са направени от върбови клонки, стари вестници или текстил, те са чудесни за съхранение на вещи, бижута, скъпи спомени или просто за ключовете за дома.

Изплитането на кошница не е никак трудно, стига да спазвате точно инструкциите, които ще ви дадем.

Най-лесни за изработка са кошниците от върбови клонки, които може да направите заедно с децата. За целта ви трябват свежи върбови клонки, които са много гъвкави и лесно могат да се огъват в различни посоки.

След почистване на листата изберете 6-7 по-дълги клонки, които кръстосайте и вържете на средата с помощта на здрав конец или канап.

След това подберете подходящи по размер по-малки и фини клонки и започнете същинското оплитане, от центъра по посока на часовниковата стрелка (разбира се, може и в обратна посока) Важното е да спазвате правилото да прекарвате клонката, която оплитате, “веднъж отгоре, веднъж отдолу”.

Продължете с оплитането, като за улеснение може да съберете краищата на основните клонки и да ги вържете. Когато достигнете желаната от вас големина на кошницата, внимателно оплетете и основните клони един по един, така че да се получи завършен ръб отгоре.

След това поставете в кошницата тежък камък или друг тежък предмет и оставете 2-3 седмици на сухо и проветриво място, за да изсъхне и да придобие желаната форма.

Може да изплетете много симпатична кошница и от стари вестници, но нейното изплитане е една идея по-сложно и включва предварителна подготовка на нишките за плетене.

Подготовката започва с нарязването на вестниците на продълговати ленти, които се завиват около шиш или кука и се фиксират с лепило. При завиването трябва да им придадете леко конусовидна форма в края, защото там именно ще стане свързването със следващата тръбичка.

Подобно на ракитените кошници и тук плетенето започва от дънната част, като е добра идея да приготвите картонени шаблони, за да придадете на кошницата по-прецизна форма.

Върху шаблона за дъно се залепват множество тръбички от вестници, като тяхната дължина трябва да бъде два пъти по-голяма от планираната височина на кошницата. Тръбичките се извиват на 90 градуса на горе, а дъното се подсилва с втори шаблон, залепен върху първия и самите тръбички.

Започва същинското заплитане, като се работи с по две готови ленти наведнъж. Началата им се залепват и те се промушват последователно под и над надлъжните тръбички. Работи се до постигане на желаната височина, след което стърчащите краища на основните тръбички се заплитат в плитка тип ръбена кост.

При този тип кошници е задължително лакирането с няколко ръце лак, както и боядисването, които ще помогнат за съхраняване на формата и нейната издръжливост.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати