Къде мога да направя аборт без родител, когато съм непълнолетна?

Къде мога да направя аборт без родител, когато съм непълнолетна?

Тревожната тенденция от последните десетилетия се затвърждава и все повече пада възрастта, при която децата предприемат първия си полов контакт. Липсата на достатъчно информираност относно предпазването от нежелана бременност е една от причините България да е на първо място в Европа по непълнолетни и малолетни родилки.

Страната ни е първенец в още една незавидна класация - по брой аборти от непълнолетни момичета. Почти няма женски форум, в който някое разтревожено момиче да е попитало - Къде мога да направя аборт без родител, когато съм непълнолетна.

Тук е моментът дебело да подчертаем, че по закон у нас непълнолетните лица НЯМАТ право да правят аборт без писменото съгласие на поне един от двамата родители. Забраната важи както за държавните, така и за частните лечебни заведения. Или казано с думи прости, НЕ МОЖЕ да направите аборт без родител, когато сте непълнолетни.

При момичетата на възраст под 20 години рискът от усложнения вследствие не само на аборт, но и на бременност е доста по-висок, спрямо жените над тази възраст. Затова и при тях прекъсването на бременността до 16-годишна възраст е безплатно и се води по медицински показания.

Прекъсването на бременността у по желание се прави до 12-ата седмица от бременността, като след това аборт е допустимо да се направи само по медицински показания.

У нас се практикува стандартната методика за прекъсване на бременност посредством кюретаж, което се извършва с вакуум.

Много от непълнолетните момичета, изправени пред притеснението да споделят за нежеланата бременност на родителите си, търсят начини за извършване на аборт без знанието на родителите.

Те търсят варианти за извършване на криминален аборт срещу допълнително заплащане, или прекратяване на бременността с помощта на неконвенционални методи, билки или хапчета, които представляват голям риск за живота и здравето им.

Специалистите са категорични, че в случай на нежелана бременност при непълнолетни лица, не бива да се прибягва към прекъсване на бременността от неспециалист или по друг начин, защото рисковете са много високи.

Те могат да бъдат под формата на следоперативни възпалители процеси, които да стана причина за стерилитет, да се стигне до перфорация на матката и др.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати