С какво се маже изгорено?

С какво се маже изгорено?

Само миг невнимание и може да станете жертва на нелеп битов инцидент като изгаряне. Изгарянията са не само много не приятни и болезнени, но могат да бъдат и потенциално опасни.

В зависимост от вида, тежестта и дълбочината на изгарянето, има различни кремове, мазила или лекарства, с които да третирате раната.

Най-доброто, което може да направите непосредствено след изгарянето, е да охладите изгорената повърхност. Желателно е охлаждането да става под студена течаща вода в продължение на поне 10-15 минути. При невъзможност е добре на мястото на изгарянето да се сложи компрес с лед.

След овладяване на първоначалния шок от изгарянето трябва да се направи оценка на сериозността на раната и да се действа според това. Твърде дълбоките и обширни изгаряния трябва да бъдат покрити със суха стерилна марля и незабавно да се потърси лекарска помощ.

По-леките изгоряния обаче могат да бъдат третирани и в домашни условия.

Първото, което може да направите, е да намажете кожата със зехтин или мас, в краен случай с олио, за да омазните и облекчите опъването. Някои препатили се кълнат в силата на киселото мляко, но него препоръчваме да си го хапвате, а не да си го мажете върху кожата.

В случай, че често ви се случва да се изгорите, е добре да имате у дома си домашен крем против изгаряния, който се приготвя с алое вера или невен.

Един изпитан домашен крем при изгаряния е се прави по следната рецепта: необходими продукти - 100 грама масло, 20 грама ленено масло, 40 грама восък. Всичко се смесва и се затопля за 20 минути. След това се оставя да изстине, на равен слой се нанася върху марля и се слага върху изгореното.

Може да приготвите домашен крем за изгаряния и от 3 части олио и 1 част пчелен восък, които се разтопяват на водна маса, разбъркват и после съхраняват в подходящ съд в хладилник.

Хубаво е в домашната аптека да имате винаги тубичка с дефламол или пантенол спрей, които са отлични за обработката на по-малки по площ изгаряния, при които няма открити рани.

В случай, че има открита рана народните илачи не са особено подходящи поради високия риск от възникване на инфекция, затова е най-добре да направите консултация със специалист.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
27.02.2018 13:56
Супер!
1
0