Как се живее без един бъбрек?

Как се живее без един бъбрек?
Снимка: ezine.bg
13.02.2018

Бъбреците са сред едни от най-заетите органи в човешкия организъм. Сред основните им задачи е за изкарват токсините и излишните течности от организма, да регулират нивата на натрий, фосфор, калций и калий. Те са ключови за регулиране на кръвното налягане, освен това изработват хормони, които са необходими за поддържане на здравето на кръвта и на костите.

Именно затова по природа хората са с два бъбрека, които да поемат това натоварване. Но понякога се случва човек да се роди само с един бъбрек, може да се наложи единият орган да бъде отстранен заради заболяване или травма или дори този орган да бъде дарен на близък, който има нужда от бъбречна трансплантация.

И тогава тези хора си задават въпроса как се живее без един бъбрек.

Животът без един бъбрек не се различава в кой знае колко голяма степен спрямо нормалния пълноценен живот, който човек води. Постепенно организмът на пациента, останал с един бъбрек, се пренастройва на друг ритъм. Разбира се, има и изменения, но те се случват сравнително бавно.

Когато живеете само с един бъбрек, трябва да обръщате специално внимание на кръвното си налягане, защото при хората с един бъбрек то лесно може да започне да се повишава. Това се случва, заради намаленото производство на хормона ренин.

При хората, които живеят без един бъбрек, има опасност от поява на белтък в урината, понижаване на скоростта на филтрирането. Когато тези състояния се държат под контрол, те не застрашават здравето и живота, затова от първостепенно значение са редовните посещения при лекар и изследванията.

Хората, които живеят с един бъбрек, трябва стриктно да следят кръвното им налягане да не надвишава 130/80, защото по този начин мога да навредят на останалия бъбрек. Освен това задължително трябва да сведат консумацията на сол до минимум.

Хората, които живеят само с един бъбрек трябва да ограничат също така алкохола, както и богатите на белтъчини ястия. Те трябва да консумират повече въглехидратна храна, а белтъчините, които поемат, да са предимно от млечен, а не месен произход.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари