Защо не мога да забременея?

Защо не мога да забременея?
Снимка: ezine.bg
29.01.2018

Децата са нашето богатство, те придават смисъл на нашето съществуване. Но статистиката е категорична, че напоследък все повече семейства се сблъскат със стерилитет под една или друга форма. Страшно много да двойките у нас, които се опитват да имат деца, но бременност така и не настъпва.

И тогава жената си задава онзи страшен въпрос - Защо не мога да забременея.

Причините за ненастъпване на бременност могат да са много и най-различни.

На първо място трябва да уточним кога трябва да започнете да се притеснявате, че не бременност не е настъпила, а вие правите опити за забременяване.

Трябва да знаете, че 85% от двойките, които практикуват редовен, незащитен секс, успяват да постигнат бременност в рамките на 1 година от началото на опитите. Но при 15 % от тях такава не настъпва.

Една от възможните причини за липсата на бременност може да бъде наднормените килограми при жената. Излишните килограми могат да доведат до смущения в менструалния цикъл, както и нередовна овулация.

Лекарите са категорични, че дори и при инвитро процедура шансовете на пациентки с наднормено тегло да постигнат бременност, са доста по-ниски от тези на жените с нормално тегло.

Тютюнопушенето също може да е сред причините за липса на бременност, като то влияе както върху жените, така и пряко върху оплодителните способности на господата.

Тютюнопушенето не само оказва негативно влияние върху цялостното ни здраве, но при жените може да повлияе отрицателно върху лигавицата на матката, намалявайки шанса на оплодената яйцеклетка да се имплантира. При мъжете пушенето уврежда ДНК на сперматозоидите.

Ключово за настъпването на бременност е времето, когато се прави секс. Дори и да правите редовен секс, шансовете яйцеклетката да се срещне със сперматозоидите не е толкова висок.

Трябва да следите месечния си цикъл и да се научите да определяте точно кога сте в овулация. Това може да стане чрез следене на цикъла, измерване на базалната температура, ултразвуково следене и специални тестове.

Сред най-често срещаните проблеми при жените, които възпрепятстват появата на бременност, са поликистозните яйчници, инсулиновата резистентност или различни хормонални проблеми.

Не на последно място причината за липса на забременяване може да е възрастта на жената. Днес все повече жени избират да отложат майчинството, но природата не е справедлива в това отношение и фертилитета при жените пад 30-годишна възраст е доста по-нисък спрямо този при дамите на 22-27 години.

Точните причини, поради които не може да забременеете, могат да бъдат установени най-бързо и точно с помощта на специалисти по стерилитет - гинеколог, ендокринолог и др.

Тези лекари не само ще открият защо не настъпва така очакваната бременност, но и ще ви помогнат да остраните пречките и да се радвате на безпроблемнна бременност, затова не отлагайте посещението си при тях.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари