Защо пълнеем след раждане?

Защо пълнеем след раждане?

Раждането безспорно е един от най-важните и запомнящи се моменти от живота на една жена. Освен радостта от това, че ще държи новороденото в ръцете си, повечето жени с нетърпение очакват отново да възвърнат фигурата си отпреди забременяването.

Но често с ужас младите майки установяват, че вместо да отслабват, след като са родили, те напълняват и с тревога си задават въпроса защо пълнеем след раждането.

Причините за напълняване след раждане могат да бъдат най-различни.

От една страна много от майките съзнателно или не увеличават дневния прием на калории, за да имат повече кърма за бебето, подведени от старата максима, че сега се хранят за двама.

Освен поемането на повече калории, качването на килограми може да се дължи и на ограничаване на движението, което раждането и грижите за новороденото неминуемо налагат.

Фактор за задържане на теглото от бременността и дори неговото увеличаване след раждане може да бъде и недоспиването, от което всички майки страдат.

Важно е да се отбележи, че хормоналните промени, които съпътстват бъдещата майка по време на бременността, са налице и след раждането.

И докато по време на бременността хормонът ЧХГ е имал грижата поетите калории и мазнини да бъдат насочвани към бебето и плацентата, то след раждането те просто се натрупват в мастните депа на младата майка.

На последно място, но не по и важност е стресът, на който всяка майка е подложена. Грижите около новороденото, в съчетание със системно недоспиване могат да доведат до повишаване на количеството на кортизол в организма, което не само ще забави отслабването, но и ще доведе до натрупване на допълнителни излишни килограми.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати