Как става заразяването с краста?

Как става заразяването с краста?
Снимка: ezine.bg
01.10.2015

Крастата представлява кожно заболяване, което се причинява от кърлежа Sarcoptes scabiei. Дълго време се е смятало, че честотата на заболяването е по-голяма при хора, които живеят в условия на много ниска хигиена, но това се оказва мит.

Заразяването с краста се причинява при достатъчно дълго кожно триене. В редки случаи дреха или спално бельо могат да станат източник на зараза. Никак не е случаен фактът, че крастата се отнася към групата на полово-преносимите заболявания.

Именно самото кожно триене при полов контакт дава отлични условия за инфектиране с болестта. Разчесването е причина за разнасянето на кърлежа и в други кожни участъци чрез загнездяването му под ноктите.

Вторият път за предаване на болестта е контактният. Той обикновено се наблюдава при децата, които обичат да се гушкат, да спят на леглата на родителите си, които ако са болни ще заразят и тях.

Крастата се характеризира със силен сърбеж, който се засилва през нощта. Обривите се намират между пръстите на ръцете, по вътрешната повърхност на китките и около пъпа.

При мъжете се срещат в половия член и торбичката с тестикулите, а при дамите - край ареолите на гърдите и по корема.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари