Какви изследвания трябва да се направят за гуша?

Какви изследвания трябва да се направят за гуша?
Снимка: ezine.bg
01.10.2015

Гушата представлява дифузно или възловидно увеличение на щитовидната жлеза. Най-честата причина за появяване на гуша при децата е недостатъчен прием на йод с храната или еднообразна диета.

Влияние могат да окажат и други фактори - тежък физически труд или лоши битови условия. Гушата е само едно от заболяванията на щитовидната жлеза. При него обикновено не се наблюдава отклонение във функциите.

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза се откриват чрез изследване на хормоните - (TSH) Тироиден стимулиращ хормон, който стимулира производството на два други хормона тироксин (T4) и трийодтиронин (T3).

Препоръчително е и изследването на TAT, MAT,които са TSH-рецепторни антитела. Обичайна практика е и провеждането на ехографски преглед на щитовидната жлеза.

Ако страдате от гуша или имате съмнения, че функциите на щитовидната ви жлеза са нарушени, непременно се обърнете към ендокринолог, който ще ви предпише необходимите изследвания и ще ви назначи лечение.

Настойчиво съветвам да се не обръщате към народна медицина и други "бабини илачи" преди уточняване на диагнозата, защото голяма част от билките съдържат йод, който е противопоказен при някои от уврежданията на щитовидната жлеза.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари