Какво да правя с мастно топче зад ухото?

Какво да правя с мастно топче зад ухото?

Мастните топчета, които понякога се появяват на различни части на тялото, включително и по вътрешните органи, се наричат липоми. Те представляват доброкачествени мастни образувания, които всъщност да доста разпространени. Смята се, че 5-7 процента от хората в развитите страни имат липоми.

Въпреки че се определя като туморно образувание, липомът всъщност се състои от мастни клетки и в изключително редки случаи се изражда в липосарком.

На пипане липомите са меки уплатнения, мърдат под кожата и обикновено не предизвикват болки или дискомфорт. Обикновено няма нужда да се отстраняват, макар че това лесно може са стане, ако причиняват неудобства или се отразяват на самочувствието.

Преглед при специалист може да определи кой е най-подходящият начин за отстраняване на липомите. Мастните топчета са типични за задната част на врата или раменете при мъже на възраст между 45 и 65 години.

Препоръчва се още при установяването на някакво уплътнение по тялото да се обърнете към лекар, а не да се опитвате да се отървете от него с бабешки илачи, защото понякога външните прояви на липомите са сходни със симптомите на други тумори – доброкачествени и злокачествени.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати