Какво представлява синузита?

Какво представлява синузита?

Синусите представляват пространства, още пазухи, разположени във фронталната част на черепа (челната кост, пространството между и над веждите) и околоносната кухина (от двете стани и зад нея), и са запълнени запълнени с въздух.

Тези кухини и канали са разпределени в четири групи. Покрити са с лигавица, произвеждаща слуз. Целта на тази слуз е да улавя прахови частички и бактерии, и по този начин да предпазва дихателните пътища от навлизането на патогени. Най-голямата околоносна кухина е разположена в тялото на горната челюст и има форма на тристенна пирамида с основа, обърната към носната кухина.

Синузитът е най-честото срещано заболяване на околоносните кухини. Това заболяване всъщност представлява възпаление на лигавицата на синусите. Според продължителността на това възпаление той може да бъде остър (преминаващ за по-малко от един месец), подостър (преминава за повече от един месец, но по-малко от три) и хроничен (продължаващ над три месеца).

Обострени симптоми на синузит се усещат през есенно-зимния период и началото на пролетта, а причината за появяването им могат да бъдат различни (бактерии, вируси, гъбички, алергии). Най-честите симптоми могат да бъдат главоболие, болка и тежест около очите и скулите.

Също така оплакванията може да са от висока температура, втрисане, обща отпадналост, хрема, запушен нос, поради набъбване на носната лигавица, зачервено гърло, стичане на секрети от носа към гърлото, кашлица, оток около или под очите и сенки под очите.

Причини за синузит най-често са инфектиране на лигавицата с бактерии, вируси или гъбички. Друг вид причинители са различни алергени или иританти – полени, дим, химикали, съдържащи се в битовите детергенти.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати