Какво убива молците?

Какво убива молците?

Молецът представлява сравнително дребно насекомо, подобно на пеперудите. То не представлява пряка опасност за човешкото здраве, но за това пък нанася вреди на текстил (дрехи, одеяла, килими и всякакви платове, направени от естествени влакна, като вълна или коприна) и хранителни продукти.

Всъщност не молците са преките вредители, а техните ларви. Те се хранят най-вече с вещества от неизпраните влажни материи, напоени с човешка пот или с други течности, образувани от тялото. Това се отнася за дрешния молец.

За това дрехите, преди да се приберат в гардероба, трябва да са чисти. Когато се сменят сезонните дрехи и се прави сезонно почистване, е добре да се изперат, да се сгънат в полиетиленови пликове, а между тях да се поставят препарати против молци, които се продават в аптеки, и магазини и други подобни търговски обекти.

За справяне с молците има разработени таблетки и пластири, в които има смес от камфор и нафталин.

Изпаренията от нафталина и камфора не позволяват на пеперудите да снесат своите яйца върху дрехите. Но лошото на тези вещества е, че са вредни за здравето на хората.

В случая на помощ за прогонване на молците идват масло от лавандула и масло от ела. Най-удачно е между дрехите да се сложат стръкчета изсушена лавандула или тампони, напоени с тези течности, които ще прогонят молците. Молците не понасят също така миризмата на черен пипер, изсушени портокалови кори и здравец.

Хранителният молец напада най-често варива, сушени плодове, сушени подправки, брашна и др. Заразените храни би трябвало да се изхвърлят, а за да се предпазят останалите продукти, е необходимо да се поставят в плътно затворени метални или стъклени съдове.

Шкафът, в който е бил съхраняван заразеният продукт, трябва да се измие със сапунена вода, а след това да се обтрие с оцетен разтвор. Може също така да се сложат в марля с изсушени орехови листа, които да се поставят в ъглите на шкафа.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати