Как се активира маята?

Как се активира маята?
Снимка: ezine.bg

Маята е биологичен продукт, състоящ се от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae, които се хранят с въглехидратите от тестото, отделят въглероден диоксид и размножавайки се бързо, карат тестото да бухне. За това и основното и приложение е при приготвяне на хляб и други тестени продукти.

За приготвянето на печива се използва и прясна, и суха мая. При използването на прясната мая е необходимо тя да се разбърка с малко топла вода или мляко и малко захар.

Може също да се добави и малко брашно. Разбърква се и се получава кашичка. Покрива и се оставя да се активира маята. Крайният резултат зависи от околната температура. Изчаква се, докато маята шупне и повърхността ѝ се покрие с мехурчета.

Сухата мая, от своя страна, бива два вида - суха активна мая и суха инстантна мая. В България не се предлага суха активна мая. Те е под формата на малки топчици, които се поставят в малко течност с една чаена лъжичка захар, а след това се оставя да се развие.

Сухата инстантна мая е в прахообразен вид и се прибавя винаги направо към сухите съставки на тестото След това се добавя топла течност и се замесва тесто за хляб или друго печиво. Тестото се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.

След това отново се премесва и се оставя да почине за пет-десет минути, преди да се оформи от него празнична питка или друго желано печиво.

С активирана мая лесно може да приготвите селски хляб, празнична погача, питка с мая и др.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати