Как да разбера дали оплешивявам?

Как да разбера дали оплешивявам?

Оплешивяването е истинско проклятие както за мъжете, така и за жените. Нормално всеки човек губи дневно между 50 и 100 касъма, които падат естествено в края на растежния си период. Това обаче е нормален косопад, който не бива да се бърка с оплешивяването. Но как да разберем дали става въпрос за косопад или за оплешивяване.

Косопадът обикновено се засилва през пролетта и есента, затова не се притеснявайте, ако падналите косми се увеличат значително. Оплешивяването обаче не е обикновен косопад. То започва около слепоочията и челото, след което продължава да се разраства и в горната част на главата.

Ако бъде хванат навреме, косопадът може да бъде повлиян от добър специалист, но ако става въпрос за наследствен такъв, вероятността за спирането на процеса е минимална. Оплешивяването е сравнимателно бавен процес, който може да продължава години. За разлика от засиленият косопад, оплешивяване предизвиква окапване на косата през цялата година. Обикновено оплешивяването засяга мъже на възраст между 30 и 50 години, но е възможно да засегне и жени.

Причините за оплешивяването са най-различни – наследственост, стрес, недостиг на витамини, тежки заболявания, гъбички, хормонални нарушения. Ако не става въпрос за наследственост, трябва да се потърсят причините за косопад, особено ако става въпрос за по-млади мъже и жени.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати