Накисването на ядки, семена и бобови култури е известен на човечеството метод още от древни времена и макар да е позабравен в днешно време, той е важен, за да се елиминират вредните елементи и мухъл от храните (те не могат да виреят във водна среда).
Накисването на лещата и други бобови култури (боб или фасул, нахут, грах и други) се извършва по един и същи начин.
1 чаша бобова култура се накисва в топла вода. Водата трябва да я покрие плътно и да остават 4-5 см вода за набъбване. Водата от накисването се изхвърля.
Лещата е с най-малко времетраене за накисване (наред с граха) - тя трябва да се накисне във вода 8-12 часа, за разлика от други бобови култури, които се нуждаят от 24-часово накисване. Но при липса на такова време накисване на леща за 1 час също ще свърши необходимата работа (макар да не е препоръчителна).
Единственият вид леща, която не се накисва, е червената леща.
По време на накисването на лещата и другите бобови култури се препоръчва смяна на водата на всеки 2-4 часа, добавяйки всеки път топла вода.
Спазвайки тези няколко стъпки, вие ще се избавите от вредните за организма ви елементи, както и ще спестите време на готвене, тъй като след накисване лещата се сварява около 20 минути.