Как се накисва леща?

Как се накисва леща?

Накисването на ядки, семена и бобови култури е известен на човечеството метод още от древни времена и макар да е позабравен в днешно време, той е важен, за да се елиминират вредните елементи и мухъл от храните (те не могат да виреят във водна среда).

Накисването на лещата и други бобови култури (боб или фасул, нахут, грах и други) се извършва по един и същи начин.

1 чаша бобова култура се накисва в топла вода. Водата трябва да я покрие плътно и да остават 4-5 см вода за набъбване. Водата от накисването се изхвърля.

Лещата е с най-малко времетраене за накисване (наред с граха) - тя трябва да се накисне във вода 8-12 часа, за разлика от други бобови култури, които се нуждаят от 24-часово накисване. Но при липса на такова време накисване на леща за 1 час също ще свърши необходимата работа (макар да не е препоръчителна).

Единственият вид леща, която не се накисва, е червената леща.

По време на накисването на лещата и другите бобови култури се препоръчва смяна на водата на всеки 2-4 часа, добавяйки всеки път топла вода.

Спазвайки тези няколко стъпки, вие ще се избавите от вредните за организма ви елементи, както и ще спестите време на готвене, тъй като след накисване лещата се сварява около 20 минути.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати