Ezine.bg»Съвети»Защо детето не говори?

Защо детето не говори?

Защо детето не говори?

Причините, поради които детето не говори могат да бъдат различни. Състоянието се обуславя от различни фактори - от физиологията до психологическите аспекти. Квалифициран логопед ще осигури професионална помощ. При първоначалния преглед специалистът ще определи причините, поради които речта се забавя и предлага методи за корекция.

Междувременно в следващите редове може да се запознаете с причините детето да не говори още.

Причина 1. Индивидуално темпо

Без съмнение всяко дете е уникално и трябва да се развива в свой собствен график. Ако бебето ви е по-голямо от сина на съседа, но думата “мама” казва няколко седмици по-късно, няма нищо лошо в това. Всеки има свое собствено темпо.

Причина 2. Няма нужда

Колкото и да е странно, анекдотът за английското момче, което мълчи много години и говори само когато му се дава гореща варена каша, не е толкова далеч от реалността. Децата, които са прекалено обгрижвани от родителите си, всъщност не изпитват нужда да се научат да изразяват своите желания устно. Липсата на мотивация оказва голямо влияние върху развитието на детето.

Причина 3. Пренебрегване от страна на възрастните

Това понятие означава, че не се правят специални упражнения с новороденото бебе. Бебето от раждането трябва да бъде обградено с реч. Ако не се говори с него, а се извършват само необходимите грижи и хранене и не се комуникира постоянно, образуването на реч е невъзможно. Не чувайки речта, адресирана до него, детето не може да разшири пасивния речник, то няма да започне да говори добре.

Причина 4. Двуезично семейство

Билингвалните деца често започват да говорят с известно изоставане от нормата. Слушайки реч на различни езици около тях, те се намират в по-трудна ситуация от своите връстници, които трябва да владеят само един език.

За да може правилно да се изгради реч, детето трябва да отделя един език от друг. Това изисква известно време. Така че е напълно приемливо да се забави началото на формирането на речта, както и липсата на общи изречения и грешки в граматическото изработване на фрази.

Причина 5. Стрес, неблагоприятна психологическа ситуация

За съжаление, стресът засяга не само възрастните, но и децата. Силен страх, некомфортен психологически климат в семейството, дори и кавги между родителите могат да причинят забавяне във формирането на речта на детето. Децата се нуждаят от спокойствие, положителни емоции и разумна ежедневна рутина.

Силните преживявания, страхът, психологическата травма могат да доведат до заекване и до трудност на детето да говори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати