ezine.bg»Съвети»Защо детето не слуша?

Защо детето не слуша?

Защо детето не слуша?

Повечето родители са изправени пред проблема с лошото поведение на децата си в детската градина, в училище, на улицата. Такива непослушни деца обиждат и бият всички онези, които не ги харесват, ръмжат и спорят с всички, не са усърдни и са неспокойни, родители, възпитатели, учители се оплакват от тях.

И най-лошото е, че още от детството им се казва „ти си лошо дете” и детето започва се чувства по този начин и отговаря. Също така е тъжно, че никакви думи, заплахи и наказания не засягат малките хулигани.

Това ги кара да се отчайват, да се отказват. Нека да разберем причините, поради които едно дете не се подчинява и се държи лошо в обществото, и как да се справите с него.

Причини за лошо поведение на детето

За съжаление, възрастните дори не си мислят, че поведението на такова дете е дело на собствените им ръце. Без значение колко е горчиво и неприятно да се осъзнае. Децата са огледало.

Те отговарят на всичко, което се случва в живота им. А най-важното е семейството, всичко идва от него. И дори ако практикувате отглеждане на деца без наказание, това не е гаранция за решаване на проблема - имате нужда от интегриран подход.

Да бъдеш родител означава не само любов, хранене и обличане на дете. Най-важното е да се развие формираната личност, самоуверена, която може успешно да се реализира във всички аспекти на живота. И това е много работа, но резултатът си заслужава.

Защо децата не слушат? Днес стандартът на живот е много висок, така че трябва да работите много дори и да нямате време (или желание!) За да посветите време на детето, е по-лесно да му дадете таблет, телефон, да го оставите да седне на компютър, телевизор и др.

Детето се чувства изоставено, не обичано. И то започва да изисква внимание по всякакъв начин, да се кара, да бъде лошо. И така, какво да направите, ако детето не слуша?

Следните съвети ще помогнат на детето да се подчинява и да се държи добре:

На първо място, децата се нуждаят от внимание! Нека да не е игра, а съвместна дейност. Например, готвене с детето, да се организира съвместно гледане на телевизионна програма, нейната дискусия и т.н. Тъй като децата не се нуждаят от много, важно е да се покаже внимание, интерес към живота им. Достатъчно е просто да говорим и да обсъждаме миналия ден.

Много е важно изискванията и думите на всички членове на семейството да съвпадат. В противен случай детето не разбира какво искат от него. Например, майката забранява да ходи на разходка, а татко позволява. Какво да правим ? Разбира се, то ще отиде на разходка. В резултат на това родителите се карат. Детето обвинява себе си: Аз съм лош.

Друго много важно е да се определят "границите на разрешеното". Децата трябва ясно да знаят какво могат и какво не могат да направят. Това също изисква единодушие от родителите. Необходимо е да се консултирате с педагози, учители, да работите заедно с тях, така че изискванията да съвпадат. И тогава проблемът с непокорството в детската градина, училището ще бъде частично решен.

Често агресията при децата се изразява физически, те се борят. Ако това се случи, е необходимо напълно да се премахне физическото наказание на детето. Обяснете, че това не е възможно, говорете за възможните последствия. Научете детето да изразява чувствата си с думи.

Ако видите, че детето става агресивно и влиза в атака, обърнете вниманието му.

Обичайте децата си! Наблегнете много на добрите дела, хвалете, кажете, че го обичате, при никакви обстоятелства не го обиждайте, подкрепяйте го в каквито и да било начинания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати