Как се лекува натъртено ребро?

Как се лекува натъртено ребро?
Снимка: ezine.bg
22.10.2015

Травмите на гръдния кош могат да бъда много сериозни, затова не бива да подценявате контузиите в тази област дори и в първия момент да не почуствате остра болка и да си мислите, че всичко е наред. Особено коварни са закритите травми, които могат да предизвикат сериозни вътрешни увреждания без да има конкретни външни белези освен няколко синини.

Ако след падане, удар в областта на гръдния кош или след някакво притискане започнете да чувствате болка, когато си поемате въздух, кихнете, закашляте се или извършвате някакво физическо усилие, може да имате счупено или натъртено ребро.

При съмнения за счупено или натъртено ребро следва веднага да потърсите компетентна лекарска помощ. Наличието на синини в областта може да е показателно за травмата, но дали става сума са счупване или само натъртване може да се установи само след рентгенографско изследване.

Натъртеното ребро се лекува само с покой и аналгетици за болката. Ребрата, за разлика от крайниците, не се гипсират, затова просто трябва да се опитате максимално да почивате и да не натоварвате гръдния си кош.

Може да се опитате да облекчите състоянието си с компреси с реванол или лапи от настърган кромид и сол. Почитателите на консервативната медицина могат да третират мястото на травмата с хепароид за разнасяне на отока и с някой от кремовете за навяхвания и натъртвания, които се продават в аптечната мрежа.

Натъртеното ребро се възстановява за около 2 месеца.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари