ezine.bg»Съвети»Как се лекува натъртено ребро?

Как се лекува натъртено ребро?

Как се лекува натъртено ребро?

Травмите на гръдния кош могат да бъда много сериозни, затова не бива да подценявате контузиите в тази област дори и в първия момент да не почуствате остра болка и да си мислите, че всичко е наред. Особено коварни са закритите травми, които могат да предизвикат сериозни вътрешни увреждания без да има конкретни външни белези освен няколко синини.

Ако след падане, удар в областта на гръдния кош или след някакво притискане започнете да чувствате болка, когато си поемате въздух, кихнете, закашляте се или извършвате някакво физическо усилие, може да имате счупено или натъртено ребро.

При съмнения за счупено или натъртено ребро следва веднага да потърсите компетентна лекарска помощ. Наличието на синини в областта може да е показателно за травмата, но дали става сума са счупване или само натъртване може да се установи само след рентгенографско изследване.

Натъртеното ребро се лекува само с покой и аналгетици за болката. Ребрата, за разлика от крайниците, не се гипсират, затова просто трябва да се опитате максимално да почивате и да не натоварвате гръдния си кош.

Може да се опитате да облекчите състоянието си с компреси с реванол или лапи от настърган кромид и сол. Почитателите на консервативната медицина могат да третират мястото на травмата с хепароид за разнасяне на отока и с някой от кремовете за навяхвания и натъртвания, които се продават в аптечната мрежа.

Натъртеното ребро се възстановява за около 2 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Ваня Игнатова: " След едно почистване на къщата , реших да си почина и когато поисках да се изправя и да стана , аз изпитах уникални болки и тялото ми се приведе на две. Отидох до най- близката поликлиника и там невролога след ямр ми каза ,че имам двойна дискова херния. Започна истинското мъчение. За период от две години смених на 3 вида инжекций, хапчета, пробвах озонотерапии, ходих по села при чакръкчии и още по зле се прибирах, кинезотерапии, Павел баня и какво ли не. Ефекта беше временен. Болките бяха жестоки, схващаше ми се левия крак и едва ходех, бях приведена до земята. Съвсем случайно чух за "Ставиксин" и започнах ударно пиене сутрин и вечер без да спирам. Това продължи близо 8 месеца, като постепенно започнах да връщам предишната си форма. Изказвам специални благодарности на професор Петрова , за професионализма , с които е направила тази добавка , защото тя върна радостта ми от живота. Днес съм отново дейна , ходя на тенис на корт, плувам, тичам и нямам проблеми. Огромно благодаря!"
0
0