Каква е разликата между хемороид и фисура?

Каква е разликата между хемороид и фисура?

Хемороидите са често срещан проблем, който засяга все повече хора, а симптомите са болка, кръв в изпражненията, дискомфорт и сърбеж в областта. По своята същност те са образувания в аналния канал и могат да бъдат вътрешни и външни. Вътрешните най-често се проявяват с безболезнено кървене, докато външните могат да причинят леки болкови симптоми.

Фисурите от своя страна са цепнатини по лигавицата на аналния канал. Много често се бъркат с хемороидите, защото имат сходни симптоми – болка, парене и сърбеж, а понякога и кръв в изпражненията. Фисурите се усещат като малък, но болезнен разрез, докато хемородите се усещат като топче около ануса.

Причините за фисурите са разтягане на мускула на аналния сфинктер, като най-честите причини за раждане и запек. Общото между хеморидите и фисурите е, че и двете състояния най-често са резултат от нездравословен начин на живот. Много е важно да се вземат мерки навреме, защото и хеморидите и фисурите, които са открити навреме, се поддават на консервативно лечение.

Когато са в напредала фаза обаче, много трудно се лекуват без операция. Много е важно да се лекува запекът, да се направят промени в режима на хранене, да се увеличи физическата активност. Безразборното използване на кремове е вредно, най-добре се консултирайте със специалист.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати