Как да се предпазим от акари?

Как да се предпазим от акари?

Въпреки че техният размер не надвишава и една трета от милиметъра, акарите имат огромен алергенен потенциал и феноменална скорост на размножаване. Те са водеща причина за респираторни алергии като астма и ринит. Акарите са виновни и за развитието на конюнктивит и очни алергии.

Борбата с такъв малък и невидим враг е истинско предизвикателстно. За да предпазите себе си и семейството, трябва да се стараете да намалите до минимум количеството на домашна прах вкъщи, защото това е идеалната среда за размножаването им.

Добре е жилищните помещения да се проветряват поне два пъти дневно за 10-15 минути, а температурата в тях за не надвишава 19-21 градуса. Стремете се да отстраните всички източници на влага като растения, аквариуми, овлажнители за въздух или съхнещо пране.

Изключително важно е да покриете матрака със специална херметическа калъфка, както и са сменяте спалното бельо всяка седмица, защото акарите се изхранват именно от люспите мъртва човешко кожа, които се намират в големи количества в креватите ни.

Особено помага ако два пъти годишно правите основно почистване на дома, с тупане на матраците и меката мебел. В аптечната мрежа се продават и специални препарати против акари, но по-чувствителните хора се оплакват, че те дразнят дихателните пътища.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати