Как да си помогнем при задух?

Как да си помогнем при задух?

Задухът или бронихалната астма е широко разпространено заболяване, което засяга всички възрасти. От задух страдат както децата, така и по-възрастните. Обикновено за появата на бронхиална астма са необходими две условия – свръхчувствителност на организма към определено вещество (алерген) и провикването му в организма.

Обикновено симптомите на задух се проявяват периодично на пристъпи с различни интервали. Те са с различна сила и продължителност. Най-често се появяват нощем, когато гърдите на болния се стягат като в обръч и той има чувството, че се задушава.

Ако сте се събудили посред нощ с ужасното усещане за задушаване, при което не можете нито за вдишате, нито да издишате пълноценно и имате чувство, че гърдите ви ще се пръснат, може да направите няколко неща, които да овладеят най-тежките симптоми на задух.

Трябва да разкопчаете дрехите си и да отстраните всичко, което евентуално може да ви попречи да дишате. Задължително трябва да отворите прозорците в стаята (стига навън да не е мъгливо), за да нахлуе свеж, хладен въздух.

Добре е да отстраните силната светлина и да се опитате да обтриете тялото си със суха кърпа. След това може да потопите ръцете си (до лактите) и краката в гореща вода (40 градуса). Препоръчва се парни компреси в областта на гърдите и бедрата, както и между плешките.

Бронхиалната астма е сериозно заболяване. На нейните пристъпи не бива да се гледа с лека ръка и при първите симтоми на задух трябва да потърсите компетентна лекарска помощ.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати