Защо пада хемоглобинът?

Защо пада хемоглобинът?

Хемоглобинът е важен белтък в червените кръвни клетки, който осъществява функцията да пренася кислорода. Ниските нива на хемоглобина и падането му под нормалните граници е често срещано състояние. За нисък се смята хемоглобин, който е под 120 g/l при жени и под 140 g/l за мъжете.

Ако стойностите му са паднали малко под тези норми, е възможно да няма никакви оплаквания. Ако обаче хемоглобинът пада много под тези стойности, задължително трябва да се търсят причините за ниските му нива. Най-честата причина за нисък хемоглобин е анемията. Други състояния, които могат да предизвикват спад в хемоглобина, са дефицит на желязо или дефицит на някои витамини, рак, цироза, хипотиреоидизъм и левкемия.

Възможно е да има и други причини за падането на хемоглобина, но в по-голяма част от случаите става въпрос за анемия. Хубаво е да се направят изследвания, за да се установи със сигурност причината и да са назначи адекватно лечение.

Ниският хемоглобин не бива да се подценява, защото предизвиква редица оплаквания – главоболие, уморяемост, световъртежи, проблеми с концентрацията. Лечението зависи от причината за понижаване на хемоглобина. Често се предписват хранителни добавки с витамини и желязо, препоръчва се диета, богата на желязо.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
25.09.2018 23:03
Не искам да публикувам чрез фейсбук.
Беше казано тук, че е дна от възможните причини за нисък хемоглобин е болеста рак. Аз гопреживях.
При химиотерапия, чрез която се лекува рака навсякъде по света, пада хемоглобина. Почти задължително при всеки болен, който днес ракът се лекува основно чрез химиотерапия. Тъй като до момента по-добро не е измислено. Пробва се в различни посоки, но химиотерапията е водещата за сега. Пре нея падат почти задължително и левкоцитите, и тромбоцитите. При мене паднаха и неутрофилите.
Спаси ме от отлагане и прекъсване на химиотерапията едно средство наречено Маоло. То е само на билкова основа. Каза ми го една болна и след това един след друг двама лекари от болница ИСУЛ в София. Малко късно се сетиха, но все пак похвално за тях, защото другите го знаят, но си мълчат. Защо ли?
С него, след като беше започнал бавно да ми пада хемоглобина, както и тромбоцитите, с доза от 3 пъти по 2 капсули на ден от оригиналния Маоло, а не от някакви заместители с други имена, за 10 дена ми се вдигна леко хемоглобина и повече тромбоцитите. След това по съвет от доктора продължих още 10 дена с тази висока дозировка и хемоглобинът ми се вдигна с още 5-6 единици, а тромбоцитите ми се вдигнаха над долната граница и влязоха в нормата за 20 дена, без кръвопреливане. Защото ме бяха предупредили. Ако не вдигна с Маоло хемоглобина, отивам на кръвопреливане. Мен ме беше страх, че мога да закача с него някаква зараза, като хепатит например или нещо друго от заразена кръв. Неутрофилите и те ми влязоха в норма въпреки, че те бяха паднали съвсем малко, след втората химиотерапия.
0
0