За колко време минава ечемик на окото?

За колко време минава ечемик на окото?
Снимка: ezine.bg

Хордеолум или ечемик на окото е досадно заболяване, с което всеки от нас поне веднъж през живота си се е сблъсквал. Причина за появата му е запушване на някоя от миниатюрните жлези на клепача, което води до натрупването на секрет, който впоследствие се инфектира.

Обикновено ечемикът на окото се предизвиква от стафилококи, което означава, че по презумпция е заразен. Въпреки това единственият начин да го прихванете от друг заразен е да споделяте общ грим или да сте в много близък контакт.

От времето на появяването на ечемика на окото, до пълното му узряване, пукане и излекуване обикновено минават около 10 дни. Процесът по узряване може да бъде ускорен с помощта на топли компреси с чай от смрадлика или лайка, не преди да пристъпите към тях е добре да се консултирате с офталмолог.

Понякога ечемикът е обърнат навътре и тогава лекарят може да ви предпише антибактериални капки за очи или маз, които да ви помогнат да се справите с неприятния сърбеж.

Най-тежките случаи на ечемик може да наложат включване в лечебната схема на антибиотици и дори лека хирургическа интервенция, която се провежда в амбулаторни условия. Възстановяването от нея отнема около 1 седмица.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати