За колко време зараства счупена кост?

За колко време зараства счупена кост?

На всеки може да се случи да се нарани и да счупи някоя от костите си. Когато това се случи, човек е изправен не само пред болката от счупването, но и пред дълъг процес на възстановяване и раздвижване.

Процесът по зарастване на счупена кост протича на няколко етапа с различна продължителност. Непосредствено след получаването на травмата около мястото на счупването се образува съсирек, който се разнася от организма в продължение на няколко дни.

Изграждането на съединителна тъкан на мястото на фрактурата започва едва след осмия ден. Тази съединителна тъкан дава много слаба, но важна спойка, около която започва да се отлага костно вещество, т.вар калус.

Процесът на отлагане на калус продължава поне 1 месец, а при по-големи счупвания може да продължи дори два или повече месеца.

Важно е да се отбележи, че скоростта на зарастване на различните кости е различна и зависи също от вида и тежестта на счупването, от локализацията му, от възрастта на пострадалия, както и общото му здравословно състояние.

Не е за пренебрегване и рехабилитацията, която е добре да бъде извършена след свалянето на гипса, защото именно с окончателното раздвижване на калуса идва укрепването и възстановяването на кухината за костния мозък.

Окончателното възстановяване на горен или долен крайник може да отнеме до 6 месеца, но когато е засегната става, като коляно или лакът, това възстановяване може да продължи с години и пострадалият никога да не си възстанови напълно функциите на засегнатата става.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати