От какво може да боли корем?

От какво може да боли корем?
Снимка: ezine.bg
14.10.2015

Болките в корема са едни от най-често срещаните, с които може да се сблъска човек. Причините за коремната болка са много и най-различни. Възможно е да е причинена от леко неразположение или проблем, но може и да е симптом на различни по тежест заболявания.

Много зависи къде се локализира болката – дали е ниско в корема, под лъжичката, в лявото или дясното подребрие. Най-често се усеща около пъпа или под лъжичката, като тогава тя най-често е причинена от гастрит. Язва на стомаха или дванадесетопръстника също може да причини болки под лъжичката или около пъпа.

Силна и режеща болка под лъжичката може да е причина за отравяне с храна, преяждане, храни с много силни подправки. Силна и остра болка като пробождане с нож може да е симптом за спукана язва. Ракът на стомаха много често протича без болка, но с тежест под лъжичката, загуба на апетит, отслабване, гадене.

Силна и непоносима болка в корема, съпроводена с непрекъснато повръщане, най-често е симптом на остър панкреатит. При хроничния панкреатит също има болки, но те са по-краткотрайни и слаби. При апендицит и камъни в жлъчката се наблюдава болка под лъжичката. Болки в дясното подребрие може да издават чернодробно заболяване. Чревните колики се усещат с болка в целия корем, но най-вече с присвиващи болки около пъпа.

Коликите могат да са причинени от грешки в диетата, инфекции на червата, диария, отравяния с храни. Внезапна и непоносима болка в стомаха може да е симптом за запушване на кръвоносен съд в червата. Възможно е коремът да боли от заболяване на вътрешните полови органи – завъртане на киста, извънматочна бременност, възпаление на маточните тръби и др.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари