Ezine.bg»Съвети»Как да регулираме цикъла?

Как да регулираме цикъла?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945521k
Как да регулираме цикъла?

Нередовният месечен цикъл е сигнал за нередност в женското тяло. Под формата на нередовен цикъл се маскират редица заболявания, които изискват лекарска намеса. Съществуват и алтернативни методи за контролиране на цикъла.

Народната медицина препоръчва регулиране на менструацията с чай от градински чай, вратига, седефче, жълт кантарион. Белият равнец също е много полезен при обилна менструация и нередовен цикъл, а ежедневният му прием помага за предизвикване на закъснялата менструация.

Един от най-разпространените методи за отлагане а менструацията е приемът на ударна доза витамин С. Това обаче не винаги гарантира желаните резултати, а от друга страна предозирането с витамин С се свързва с някои здравословни рискове. Много гинеколози предписват хормонални лекарства за контролиране на цикъла. Най-разпространените са противозачатъчните, които се пият всеки ден в продължение на 21 дни. След изпиването се прави почивка от 7 дни, в която цикълът трябва да дойде.

Друг вариант са прогестероновите таблетки, които се пият 4-5 дни преди цикъла, за да се забави той. До тези таблетки трябва да се прибягва рядко и задължително след консултация с лекар. Като цяло всяка намеса в цикъла без да се съгласува с лекар, не е желателна, защото може да възникнат усложнения и проблеми с хормоните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати