Лекуват ли се запушени маточни тръби?

Лекуват ли се запушени маточни тръби?

Една от най-честите причини за безплодие при жените са запушените маточни тръби. Запушванията на маточните тръби могат да бъда причинени то редица фактори, като предишни операции в областта на корема или таза, ендометриоза, апендисит и инфекции.

Запушването на маточните тръби може да се лекува по различни начини – хомеопатични, медицински процедури, физиотерапия и др. С най-висок процент на успеваемост са медицинските процедури.

Наай-ефективното лечение на запушени маточни тръби представлява пластиката на тръбите, т.е. оперативното отстраняване на срастванията. Това може да стане ендоскопски чрез лапароскопия или чрез отворена коремна операция.

Лапароскопсият метод е приложим при малки сраствания в горния край на тръбите. Когато те са по-големи или се намират в долния край откъм рога на матката, се пристъпва към лапаротомия – отворена коремна операция. Тръбите се коригират или реимплантират под обща анестезия, след което пациентките трябва да приемат лекарства за предотвратяване на последващи сраствания.

Други методи за отпушване на запушени маточни тръби е чрез балонна пластика на тръбите, реканализация на маточния рог, салпинголиза, тубарна реанастомоза и неосалпингостомия. Оперативното лечение може да бъде придружено и подкрепено от физиотерапия, билколечение и традиционна китайска медицина.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати