Правят ли се инхалации при синузит?

Правят ли се инхалации при синузит?

Синузитът представлява възпаление на околоосните кухини, наречени синуси. То може да се дължи на предшестваща инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вирус.Има също така и бактериален синузит, причинен от различни бактерии, най-често от Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, и Moraxella catarrhalis.

Лечението на синузит включва комплексна терапия с деконгестанти, под формата на спрейове за нос, които отбъбват ностната лигавица и подобряват дишането. Прилагат се също така антибиотици и дори хирургично лечение при нужда.

Много важна роля за лечение на синузита имат инхалациите. Вдишвайки настойки от различни билки, особено такива, богати на етерични масла. По този начин се противодейства на застоялата гной в околосните кухини и се стимулира нейното отделяне.

Много добър ефект върху синузита оказват инхалациите с йодни пари. На 1 литър гореща вода се слагат 10 капки йод, след което просто трябва да се наведете напред ида дишате дълбоко. Можете да си направите и инхалации с прополис, за да облекчите симптомите на синузит.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати