С хипотиреоидизъм може ли да се забременее?

С хипотиреоидизъм може ли да се забременее?

Заболяванията на щитовидната жлеза и в частност хипотиреодизмът са една от причините за безплодие при жените. Когато въпреки всичките ви усилия дългоочакваното бебе не идва, е добре да изследвате хормоните на щитовидната жлеза, както и антителата на щитовидната жлеза, защото те може да са причина за хормонален дисбаланс в организма.

Разбира се, казаното дотук не бива да отчайва жените с диагностициран хипотиреоидизъм, които желаят да заченат, защото намалената функция на щитовидната жлеза не означава автоматично, че не може да се забременее.

Тя води до липсата на редовен месечен цикъл, нарушения във фазите на цикъла, нередовна овулация и отделянето на некачествени яйцеклетки. Това не важи за всички дами, както и за всеки отделен менструален период, така че бременност дори и с тази диагноза не е изключена, просто е малко вероятна.

Ако сте диагностицирани с хипотиреоидизъм или имате необяснимо наддаване или загуба на тегло, умора, влошена концентрация, скованост и изразен косопад, е задължително да се консултирате с ендокринолог преди да започнете с опитите да забременеете.

Важно е да знаете, че дори да успеете да забременеете понижената функция на щитовидната жлеза крие сериозни рискове за успеха на бременността и развитието на бъдещото бебе.

Хипотиреоидизмът може да стане причина за развитието на анемия, еклампсия, отлепване на плацентата и интелектуални нарушения на бъдещото бебе, което налага той да бъде изключително добре компенсиран в този период.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати