ezine.bg»Съвети»Заразен ли е ечемика на клепача?

Заразен ли е ечемика на клепача?

MarianaMariana
Джедай
1432764181
Заразен ли е ечемика на клепача?

Ечемикът на клепача е доста болезнен и неприятен. Повечето хора поне веднъж през живота си се страдали от него и с неприятни чувства се сещат за това. Обикновено ечемикът се пре, разположена на клепача.

Въпросът е дали ечемикът е заразен, след като се предизвиква от бактериална инфекция. Отговорът е и Да и Не. Като всяка бактериална инфекция, ечемикът потенциално може да се предаде на друг, но това е твърде малко вероятно.

По-вероятно е болният от ечемик да пренесе заразата към съседни стуктури на лицето или дори другото око, ако е пипал или се е опитал сам да премахне ечемика.

Във всички случаи вероятността да се заразите от ечемик на клепача от човек, която страда от него, е нищожна. Тя е далеч по-ниска от вероятността да пипнете инфекциозен конюнктивит. Ето защо не е нужно болните от ечемик на окото да бъдат спирани от училище и градина, или да отсъстват от работа.

Ечемикът преминава за 7-10 дни с адекватно лечение. Най-добре е още при първите симптоми на заболяването да потърсите компетентна лекарска помощ и да спазвате указанията на медиците. Стандартното лечение е антибиотични капки и кремове на очи.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати