Защо е вреден абортът?

Защо е вреден абортът?
Снимка: ezine.bg
20.10.2015

Абортът представлява прекратяване на бременността, което може да стане чрез изхвърляне или отстраняване на ембриона или фетуса от матката. Различаваме спонтанен аборт, т.нар помятане, получен в резултат на усложнения по време на бременността, както и изкуствен аборт, направен по желание на майката или по медицински показания.

Независимо от причината за извършването му, абортът е едно от най-травмиращите преживявания за една жена. Въпреки съвременните инструменти и оперативни методи, които се използват за прекратяването на бременността, след аборт може да се стигне до редица усложнения.

Обикновено прекратяването на бремеността може да донесе на жената появата на раздразнителност и лесна умора, но и нарушения в работата на жбезите с вътрешна секреция. Възможно е процедурата да травмира шийката на матката, да възникнат нарушения в месечния цикъл и дори да се стигне до безплодие.

Водещата опасност при изкуственото прекратяване на бременността, дори когато се прави в болница, е рискът от перфорация на маточните стени, а оттам и тежки кръвоизливи. Случва се абортът да окаже негативно влияние върху следваща бременност, при която да се получи преждевременно раждане на бебето, разкъсване на плодните обвивки и др.

Други възможни усложнения след аборт са инфекции на матката, които може да доведат до нейното отстраняване, както и възпаления в матката и стомашната кухина. Не е за подценяване рискът от образуване на тромб след аборт.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари