Какво е кандида?

Какво е кандида?

Кандида е основният причинител на гъбичната инфекция кандидоза. Това са най-упоритите и разпространени гъбички, които са изключително трудни за лечение. Кандидата нормално присъстав във всеки организъм и в малки количества е безвредна.

В здравото тяло тя се контролира от полезните бактерии, но прием на лекарства или различни заболявания може да причини неконтролираното разрастване на гъбичките. Слабата имунна система също може да е виновник за увеличаването на кандидата. Тази гъбичка може да засегне половите органи, устната кухина или кожата.

При жените кандидата е сред най-големите причинители на вагинални гъбични инфекции и понякога може да се отнеме години до пълното излекуване. Лечението на инфекцията с кандида е насочено преди всичко към намаляване на рисковите фактори – намаляване на влажността в засегнатата област, засилване на имунитета, лечение на придружаващи заболявания, висока лична хигиена.

Често се предписват различни противогъбични кремове, лосиони, пасти и пудри. Изборът на лечението зависи от възрастта и засегнатата площ, къде е разположена инфекцията, кой е причинителят. Хубаво е да се намалят сладките храни, да се консумират повече здравословни храни и пробиотици.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати