ezine.bg»Съвети»Какво е метастази?

Какво е метастази?

MarianeMariane
Джедай
143276369
Какво е метастази?

За болните от онкологични заболявания – рак на гърдата, рак на черния дроб, рак на простата и др, думата метастази е до болка позната, защото в техните уши това е още една присъда.

Метастаза (от гръцки – промяна на състоянието) най-общо казано е разнасянето на раковите клетки от мястото на първоначалното им възникване на други места и органи в тялото.

В хода на заболяването ракови клетки се отделят от основния тумор, навлизат в лимфите и кръвоносните съдове, започват да циркулират чрез кръвообращението из цялото тяло и метастазират (развиват се) в други, отдалечени части от тялото.

По този зловещ механизъм всъщност ракът на гърдата може да пусне метастази в мозъка или гръбначния стълб. Раковите клетки обикновено се загнездват в костите, черния дроб или белите дробове, където пускат метастази, т.е. образуват вторични тумори.

Понякога метастазите могат да причиняват повече болки и проблеми на онкоболните, отколкото самото заболяване. В зависимост от мястото, в което се намират, те могат да се лекуват оперативно, чрез химиотерапия или чрез лъчетерапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати