ezine.bg»Съвети»Защо ми се омазнява косата?

Защо ми се омазнява косата?

Защо ми се омазнява косата?

Красивата и добре поддържана коса са истинско предизвикателство за повечето жени, а и за немалко мъже. Може би едно от най-големите предизвикателства в грижата за външния вид е справянето с омазняването на косата. Какво всъщност представлява то?

Омазняването на косата се дължи на свръхпроизводствата на себум (секрет, произвеждан от мастните жлези). Имено той кара косата да изглежда мазна и да няма никакъв блясък. Но тези жлези са от изключително значение за поддържането на кожата на главата и самата коса хидратирани и защитени.

Прекомерното омазняване на косата се получава в резултат на дисбаланс между нуждите от хидратация и произведения от жлезите себум. Причините за това може да бъдат много.

Най-често прекомерното омазняване е в резултат на различни наследствени фактори, грешки в диетата, хигиената и някои заболявания. Омазняването на косата може да се дължи и на твърде високите температури, прекомерното излагане на слънце, сухи ветрове или много студено време.

Наслагването на бактерии и токсини, както и нередовното миене на косата(заради погрешното схващане, че така се провокира допълнително омазняване) всъщност може да ви докара неприятна гъбична инфекция.

Когато мазната коса е съчетана с пърхот, може да става дума за различни кожни заболявания като себореен дерматит и др. В този случай е наложително да потърсите помощта на кожен лекар, защото мазната коса може да е не само козметичен дефект, но и симптом на сериозно заболяване, като Паркинсон или дори ХИВ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати