Колко дни след аборт идва цикълът?

Колко дни след аборт идва цикълът?

Абортът е едно от най-травмиращите преживявания за една жена. Независимо дали той се извършва по желание или по медицински причини, той нанася големи вреди на женския организъм.

В медицината се различават условно две групи аборти според срока на тяхното извършване. Аборти, извършени до 12-ата гестационна седмица и аборти в късни срокове - 22-24 гестационна седмица. Възстановяването на менструацията е в пряка връзка с вида на аборта и срока на бременността.

Като всяка хирургическа операция и абортът е съпроводен със засягане на кръвоносни съдове и кръвозагуба. Изкуственото прекъсване на бременността на повърхността на матката остава обширна рана, която кърви, докато кръвоносните съдове там не спазмиран спонтанно. Обикновено този процес трае 3-7 дни, но това в никакъв случай не е менструация.

Първа менструация ри нормален медицински аборт, който е извършен без усложнения, обикновено настъпва в рамките на месец, като времето може леко да варира.

Датата на извършване на аборта трябва да се счита за първи ден на менструалния цикъл и следващия цикъл би трябвало да се очаква на обичайната дата - около 19-35 дни по-късно.

Ако до 45-ия ден след манипулацията не е настъпила менструация, трябва да се обърнете непременно към гинеколог. Изключително важно е след аборта и преди настъпването на месечния цикъл да взимате подходящи контрацептиви.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати