ezine.bg»Съвети»Колко време след раждане идва кърмата?

Колко време след раждане идва кърмата?

Колко време след раждане идва кърмата?

Кърменето е едно естествено продължение на близостта, която майката и бебето са споделяли по време на бременността. Подготовката за самото кърмене започва още през последните седмици на този вълнуващ период от живота на всяка жена. Още преди раждането гърдите на бъдещата майка отделят по малко коластра.

Коластрата или първото майчино мляко, е гъста жълтеникава и бистра течност, която се отделя в минимални количества първите 3-4 дни след раждането. Въпреки че не прилича много на кърма, това е най-ценното и хранително мляко, което може да дадете на бебето си. Коластрата има изключително високи хранителни и имунологични качества.

Наред с това тя притежава и лек пургативен ефект, който стимулира червата на бебето за заработят за първи път през живота му и да се изчисти от натрупания мекониум, като по този начин се отстрани билирубина и се предотврати развитието на жълтеница.

Същинското мляко, с което ще кърмите бебето си, идва 24-72 часа след раждане, като при ражданията със секцио може да закъснее малко повече. Кърмата, която се отделя от гърдите първите 10-14 дни след раждането на бебето е т.нар. преходна кърма. Едва след това идва зрялото мляко, което ще помага на бебето на расте и наддава.

Често родилката може да посочи с точност момента, в който кърмата е дошла за първи път. Той се характеризира с втърдяване, напрегнатост и дори може да стане причина за повишаване на температурата. В тези случаи е добре да се отцеди малко кърма, за да се облекчат гърдите.

Рейтинг

3
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати