Как се къпе бебе?

Как се къпе бебе?

Няма родилка, която да не изпитва притеснения и дори истински ужас при мисълта, че трябва да изкъпе бебето си. Докато е била в родилния дом, това са вършили опитни акушерки, но вкъщи трябва да се оправя сама.

Къпането на бебе въобще не е трудна работа. И след като веднъж му хванете цаката, може да превърнете ежедневната баня в най-приятното време за вас и за бебчето ви.

Повечето новородени обожават водата, защото все пак са прекарали последните девет месеца във водна среда. Те могат да бъдат къпани всеки ден или през ден след като пъпчето им падне, което става между 10-20 ден след раждането.

Добре е през първите 2-3 месеца новороденото да бъде къпано на течаща вода, а не в леген, защото това е най-хигиеничният ваирант. Това става много лесно – първо трябва да нагласите температурата на водата, а след това да хванете бебето здряво в лявата си ръка (или дясната, ако сте левичар).

За целта подпрете бебето с гърдите на лявата си китка, като с ръката го придържате в областта на дясната мишница. Дясната ви ръка остава свободна и с нея можете да нанасяте бебешки шампоан за коса и тяло, както и го отмиете след това.

По-големите бебета могат да се къпят в леген, като може да избирате между няколко вида легени и цял куп приспобления, които да ви улеснят при къпането на бебето, като анатомични столчета и възглавнички за баня. Излишно е да уточняваме, че не бива да оставяте бебето във ваната самичко и без надзор дори и за миг.

Скоро вие и мъничето ви ще откриете как къпането да се превърне в истинско забавление и специално време за вас двамата. Препоръчваме ви да къпете бебето вечер преди последното хранене, за да си гарантирате спокойна нощ.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати