Как се лекуват гнойни пъпки?

Как се лекуват гнойни пъпки?
Снимка: ezine.bg

Гнойните пъпки са сериозен проблем, който за жалост засяга не само тийнейджърите, но и хора, които отдавна са излязли от пубертета. Гнойните пъпки могат да се окажат много упорити и трудни за лечение, затова преди да хукнете към аптеката, е добре да откриете от какво са предизвикани.

Обикновено гнойните пъпки или акнето в тийнейджърска възраст се дължат на хормонален дисбаланс, който кара част от мастните жлези да секретират повече, отколкото трябва.

Появата на гнойни пъпки в по-зряла възраст се обуславя от други фактори, като тютюнопушене, неподходяща козметика и дори при разчопляне на малки пъпки.

Когато възпалението е твърде голямо, дерматологът може да назначи антибиотично лечение с лекарства, които се излъчват през кожата. Освен това той може да предпише различни видове лосиони и кремове изразен антисептичен и противовъзпалителен ефект.

Акнето при жените, което се дължи на хормонален дисбаланс, може съвсем успешно да бъде лекувано с противозачатъчни таблетки, предписани от гинеколог или ендокринолог.

При лечение на гнойни пъпки е от изключителна важност спазването на висока лична хигиена, която няма да позволи развитието на вторична инфекция.

Един от незаменимите помощници в борбата с гнойните пъпки е ихтиолът, който е изключително ефикасен срещу акне и кожни възпаления. Той действа и в случаите, когато има налице дълбоко подкожно възпаление, което не може да избие на повърхността.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати