Какво е необходимото дневно количество кърма за бебето?

Какво е необходимото дневно количество кърма за бебето?

Всичко, което ще ви кажа в следващите редове, ще бъде изведено от моя опит в щастливото кърмене на бебе.

Какво е необходимото дневно количество кърма за бебето? Това е въпрос, който вълнува много майки.

Трябва да започна с факта, че в началото стомахчето на вашето бебче е с големината на орехче. Абсолютно нормално е първите седмици да не може да изпие повече от 20-30 мл на едно хранене, което е около 250-300 мл за денонощие.

Това се дължи, освен на малкото стомахче, и на факта, че бебето няма необходимата енергия да изсуче повече. Отделно, кърмата е много лесно и бързо усвоим хранителен продукт. За това е напълно нормално, то да яде по-често от записаните в дебелите книги 3 часа.

Моето дете, през първите си три месеца на този свят, сучеше горе-долу на всеки час. Ако това се случи и на вас, не се притеснявайте, ще видите как към края на третия месец, бебето рязко ще започне да прави дълги паузи.

Когато набере сила, бебето започва да суче повече и да поема повече кърма на едно хранене. Въпреки, че започва да суче на по-големи интервали, количеството на поетата кърма се увеличава - за едно денонощие кърмачето може да изпие до 800 мл кърма. То вече има повече енергия, стои будно по-дълго време и става по-лакомо.

Към шестия месец за 24 часа количеството поета кърма от бебето може да достигне и 1500 мл. Бебето суче на по-големи интервали, но поема много повече кърма на едно хранене.

Всички тези цифри са ориентировъчни. Вашето бебе може да не изпива това количество кърма, а може да пие и повече. Като цяло, няма как да разберете с точност, колко кърма изсуква вашето бебче.

Можете да си купите везна за бебета и да го теглите преди и след хранене, но аз не ви го препоръчвам, защото всяко отклонение от зададените количества може да ви разтревожи, а това не е необходимо. Бебето суче толкова, колкото му е нужно.

Най-добрият начин, по който можете да се ориентирате, дали бебето поема необходимото му количество кърма, е, като следите дали пълни памперсите достатъчно често, дали наддава всеки месец и дали е усмихнато и здраво.

И за накрая един съвет от мен - кърмете бебето на повикване, когато е гладно. Не чакайте да минат три часа от последното хранене, ако то огладнее на втория час. Когато бебето е гладно, то усеща глада като физическа болка и плаче.

А когато бебето плаче, вие се изнервяте и напрягате. Детето усеща вашето напрежение и плаче още повече. Няма нищо по-хубаво от една спокойна майка, защото тя влияе на настроението на всички вкъщи.

Пожелавам ви едно приятно и щастливо кърмене на бебето ви!

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати