Опасна ли са детските шарки за възрастни?

Опасна ли са детските шарки за възрастни?

Има редица заболявания и инфекции, които е добре човек да преболедува и да изгради имунитет срещу тях още докато е малък, защото тогава те се карат в пъти по-лесно, отколкото като порасне. Шарките спадат към тази група и въпреки че много висок процент от хората са имунизирани срещу определени видове шарка, винаги може да се получи пробив в имунитета и дори възрастен човек да се тръшне болен.

Съгласно нашия имунизационен календар ваксина против варицела не се поставя, което изправя дори хората на средна възраст, пропуснали да изкарат заболяването като деца, пред риска да се заразят. И за разлика от малчуганите, които се справят с варицелата за 7-10 дни, с разумен брой пъпки и средна до висока температура, при възрастните заболяването може да продължи до 20 дни и да протече в изключително тежка форма, като остави след себе си болезнен херпес и опасност от вирусни пневмонии и увреждане на ставите.

Дребната шарка или рубеолата е най-опасна за бременните жени, защото може да предизвика спонтанен аборт или нарушено развитие на плода. При всички възрастни са възможни и усложнения като пневмония, отит, увреждане на слуховия нерв и увреждания на централната нервна система. Ако сте от хората, които не са карали рубеола като деца, имате 3 дни след първия контакт с болен, за да си поставите ваксина срещу заболяването.

Не бива да пропускаме да споменем за заушката (паротит), която протича леко и без последствия при малките деца, но при младите мъже може да доведе до безплодие. Първоначално се инфектират жлезите около и зад ушите, откъсето идва и наименованието на болестта, а в най-тежките случаи се стига до ди орхит – или възпаление на двата тесктикула, което всъщност води до безплодие.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати