Кои са ранните симптоми на левкемия?

Кои са ранните симптоми на левкемия?

Левкемията е сериозно онкологично заболяване. Тя започва в костния мозък, където се произвеждат белите кръвни телца (левкоцити), откъдето идва и името ѝ. При болните от левкемия левкоцитите са паталогични и се наричат парабласти.

Тези парабласти попадат в кръвообращението преди да се се развили напълно, след което се размножават бързо и неконтролируемо. Левкемията е от онези ракови заболявания, които са характерни за всички възрастови групи, като различните видове левкемия имат различна честота в различните възрастови групи.

Подобно на другите видове онкологични заболявания и левкемията е лечима, когато е диагностицирана навреме, но за жалост тя няма диференцирани симптоми, които да подскажат, че страдате от коварното заболяване.

Едни от най-характерните белези и ранни симптоми на левкемията, за които трябва да внимавате, са анемия, недостиг на въздух, необяснима загуба на апетит, а оттам и на тегло, както и точкови кръвоизливи.

Други ранни симптоми на левкемията са общото неразположение, което е съпроводено със субфебрилна температура, упорити инфекции, често кървене, трудно за овладяване, обриви по тялото, както и увеличени размери на далака и на черния дроб.

Ако имате един или няколко от изброените симптоми не бива да изпадате в паника, защото те са характерни за още редица други заболявания, сред които и обикновената настинка. Все пак е добре да се обърнете към личния си лекар в максимално кратки срокове.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати