ezine.bg»Съвети»Какво да правим като се изгорим?

Какво да правим като се изгорим?

MarianeMariane
Джедай
143276321
Какво да правим като се изгорим?

Изгарянето е една от най-често срещаните домашни злополуки. Обикновено става при работа с ютия, с котлон, както и при контакт с горещи течности, като загрята мазнина, супа или вряла вода. За щастие повечето инциденти не са сериозни и няма причина да се търси спешна помощ.

Какво обаче трябва да направим, ако все пак станем жертви на изгаряне? На първо място трябва да определим степента на изгаряне.

В медицината се различават четири степени на изгаряне като при изгаряне от трета и четвърта степен, когато са засегнати не само повърхностните слоеве на кожата, но и по-дълбоките, трябва задължително да се потърси лекарска помощ и да не се опитва самолечение.

При изгаряния от първа и втора степен може да си окажете първа помощ и сами. Изгарянията от първа степен засягат само най-горния слой на кожата и не изискват специално внимание. Те преминават сами в рамките на 5-6 дни, като през това време засегнатото място може да се третира с чиста свинска мас или вазелин.

Симптоми на на изгаряне могат да се облекчат, ако върху засегнатото място се постави марля, напоена във вода, в която е разтворена сода бикарбонат. Може да наложите мястото със суров картоф или листа кисело зеле, които да издърпат топлината.

Изтарянията от втора степен, при които се образуват мехури, изискват малко повече грижи. На първо място раната трябва да се облее със студена вода, за да се охлади и да се минимизира възможността за възникване на инфекция.

Препоръчително е засегнатия участък да се третира с Пантенол, АпиПантен или Дефламол, които са изключително ефикасни при изгаряния. Мястото не бива да се покрива, а мехурите не бива да се пукат.

При изгаряния, които са причинени от основа или киселина, засегнатото място трябва да се почисти добре с обилно количество чиста вода, след което да се потърси лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати