Защо ми се подуват глезените?

Защо ми се подуват глезените?
Снимка: ezine.bg

Неприятното подуване на глезените не е само козметичен проблем, а по-скоро сигнал за възникнала нередност в организма. Една от най-често срещаните причини за подути глезени са високите температури през лятото, когато не е изключено да се появят отоци. Отоци по глезените се получават и по време на дълго пътуване с кола или самолет, когато човек е само в една поза. Възможно е дълго стоене или ходене също да причинят отоци по глезените.

Сред по-сериозните причини за отоци по глезените са бъбречни инфекции, сърдечна недостатъчност, разширени вени, хипертония, венозна тромбоза, хормонални проблеми, обездвижване.

Бременните жени също страдат от отоци в глезените. По време на предменструалният синдром настъпват промени в организма, сред това число и отоци в глезените. Прием на противозачатъчни средства е сред другите възможни причини. Ако прекалявате със солта, отоци могат да се получат не само в глезените, но и в други части на тялото.

При появата на отоци по глезените, които не отминават след почивка, трябва да се потърси лекарска помощ. Възможно е това да не са просто отоци, а сигнали за вътрешно заболяване. За подобряване на кръвообращението може да се правят масажи, краката да се държат на високо, за да да не се получават отоци, всеки човек трябва да приема достатъчно количество вода всеки ден.

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати