Защо жените имат цикъл?

Защо жените имат цикъл?

Менструалният цикъл представлява нормален физиологичен процес при жените. Продължителността на менструалния цикъл е 28 дни, като за първи ден се смята началото на менструацията. Нормалният цикъл може да варира в границите от 21 до 35 дни, а продължителността на кървенето е между 2 и 7 дни.

Първият цикъл при момичетата е една от най-важните промени, когато момичето съзрява полово. Менструалният цикъл се появява за пръв път между 10 и 15-годишна възраст на момичето, като може да варира малко.

Менструалният цикъл е белег, че една жена може да забременее. Когато една жена има редовен менструален цикъл, при нея всеки месец настъпва периода на овулация. Овулацията е около 14-ти ден на менструалния цикъл, като броенето започва от първия ден на менструацията. Ако бъде оплодена, яйцеклетката се имплантира в маточната кухина, а ако не е – тя се излющва чрез менструалното течение. Това бележи и новия менструален цикъл, при който всички физиологични промени в организма на жената продължават.

Всяка една промяна в менструалния цикъл може да означава възникнала нередност в организма на жената, затова редовните прегледи при гинеколог са задължителни. Поддържането на висока хигиена по време на кървенето е задължително, за да се избегнат инфекции.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати