Защо хълца бебето?

Защо хълца бебето?
Снимка: ezine.bg
30.10.2015

Хълцането при бебето е нормален процес и не е причина за сериозно безпокойство. Получава се, когато диафрагмата (мускулът, който ни помага да дишаме) се свива принудително и се получават спазми, изразяващи се в хълцане. Все още не е напълно известна причината, поради която бебетата хълцат толкова много. Според една от най-разпространените теории ритмичното движение на диафрагмата всъщност помага на бебето след раждането.

Факт е, че хълцането тревожи много родителите. Ако то е по-продължително започва да пречи на храненето и бебето може да стане неспокойно. Колко повече пораства бебето, толкова повече хълцането намалява и след навършването на 1 годинка става значително по-рядко. Бебетата, които страдат от киселинен рефлукс са по-предразположени към хълцане.

Тъй като не са ясни причините за бебешкото хълцане, родителите могат да направят само няколко неща. Майката може да му предложи гърдата си или да му подаде шише, от което да отпие, защото в някои случаи това отпуска спазмите в диафрагмата.

Друг вариант е да се остави бебето в седнало положение. Като цяло както при възрастните хора, така и при бебетата трябва да мине малко време, за да отмине хълцането. Ако родителите обаче много се притесняват, най-добре е да се направи консултация с лекар.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари