Колко удара в минута е нормалният пулс?

Колко удара в минута е нормалният пулс?

Пулсът и нарушенията в него могат да свидетелстват за редица нарушения в организма. Сърцето работи неуморно – то се съкращава повече от 100 хиляди пъти на ден и постоянно придвижва по кръвоносните съдове изпомпаната кръв. Измерването на пулса трябва да става в седнало положение, когато човек е спокоен, не е гладен или току що приел храна.

Нормалният пулс е различен за отделните възрастови грпи. Така например, за бебета пулсът е около 120-140 удара в минута, за децата в предучилищна възраст е около 110, а за по-големите деца е 80-90 удара.

За децата над 14-годишна възраст, както и за възрастните хора нормалният пулс около 60-100 удара в минута. С напредване на възрастта пулсът се забавя и става около 65 удара в минута. Всяко едно отклонение в нормалния пулс може да е сигнал за проблем, който не бива да се подценява. Когато ударите са по-малко от нормалното, състоянието е познато като брадикардия.

Учестеният пулс се нарича тахикардия. Той е опасен за здравето, защото може да е симптом за ниска кръвна захар, проблеми с щитовидната жлеза или бъбреците. Брадикардията от своя страна може да е симптом за сърдечен проблем, хипотиреоидизъм, прием на някои медикаменти, хипоксия и др.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати